Till dig som vill bo på ett HVB-hem

På Hillringsbergs Rehabcenter för män finns det plats för dig som är
över 18 år och har något av följande problem:

  • Missbruk med alkohol och droger
  • Neuropsykiatriska funktionsvariationer
  • Psykiskt lidande eller sjukdomar
  • Kriminellt förflutet

Placeringar hos oss sker via socialtjänsten i den kommun som du är skriven i.

Vår personal har lång erfarenhet och specialiserad kunskap när det kommer till psykiskt lidande och psykiatrisk vård för att kunna ge dig den allra bästa hjälpen. Vi har samlat olika kompetenser in-house så att du som klient kan få all den vård och omsorg du behöver på plats. Hos oss jobbar och samarbetar psykiatriker, sjuksköterska, psykolog, KBT-terapeut, socialpedagog och behandlingsassistenter.

Hur du bor på Hillringsberg

På Hillringsberg finns det olika former av boenden beroende på var du befinner dig på din återhämtningsresa.

Behandlingshemmet “Havanna”

När du kommer till Hillringsberg får du först bo på behandlingshemmet “Havanna.” Där bor du i eget rum i en stor, fin och fullt möblerad lägenhet. Lägenheten har ett fräscht badrum och fullt utrustat kök. Vi på Hillringsberg lagar och serverar mat som vi äter tillsammans men om du vill kan du laga egen mat i din lägenhet. Har du allergier eller specialkost går det att anpassa maten efter dina behov. Personal finns tillgänglig dygnet runt och vi finns här för din skull.

Havanna-huset är huvudbyggnaden och det är där de gemensamma utrymmena finns. Alla som bor på Hillringsberg är välkomna att använda alla gemensamma utrymmen:

Träningsboendet Näset

Om du har bott på Havanna ett tag och känner dig redo för mer eget ansvar och för att utvecklas vidare kan du få bo på träningsboendet Näset. Näset ligger en bit bort från huvudbyggnaden och där bor du också i en egen, fullt möblerad lägenhet. Det finns 4 lägenheter på Näset och personal finns tillgänglig dygnet runt för dig som bor där.

Du får mer än gärna använda nyttja de gemensamma utrymmena och delta på alla gemensamma aktiviteter. Aktiviteterna är frivilliga för alla på Hillringsberg och vi är glada över att kunna erbjuda så många olika aktiviteter för dig som bor hos oss:

Om du vill göra ett studiebesök hos Hillringsberg innan du flyttar hit går det
bra.

Vad som händer när du kommer till Hillringsberg

Vi på Hillringsberg har inte en specifik mall vi går efter utan vi skräddarsyr behandlingen och insatserna för just dina behov. Vi jobbar inte med tvång på något sätt utan du får bestämma helt själv hur du vill delta.

När du först kommer hit får du prata med vår föreståndare som tillsammans med dig gör en bedömning kring vad du behöver. Vi har en psykolog på Hillringsberg som kan utföra neuropsykiatriska utredningar om det behövs och utöver det kan vi ge KBT-terapi, Återfallsprevention, Motiverande samtal och mindfulness. Du kommer även att träffa vår sjuksköterska vid inskrivning som i samråd med vår psykiatriker bedömer om det ska påbörjas en medicinering. Om du redan har medicinering så hjälper vi dig med den. Det är otroligt viktigt för oss att du känner dig trygg med vår personal under hela behandlingen.

Hygienartiklar får du av oss när du kommer till Hillringsberg men du ska ha med dig kläder. Ibland finns det kläder att låna med det är bra om du kan ha med dig kläder som passar de aktiviteter som du vill vara med på. Du får ha med dig din mobiltelefon och om du har en egen dator. Ibland finns det datorer att låna och internet finns både på Havanna och Näset.

Skuldrådgivning

Det är inte ovanligt att personer som befunnit sig i missbruk under en längre period har en ekonomi som ställer till problem för dem. Det kan kännas övermäktigt att få kontroll på sin ekonomi på egen hand så vi på Hillringsberg kan hjälpa och stötta dig i det. Vi arbetar tillsammans med dig och jobbar hårt för att du ska få den allra bästa chansen till rehabilitering. Du kan få hjälp av en ekonomiexpert som ger dig råd och tips inför framtiden. För vissa kan det behöva ansökas om skuldsanering hos Kronofogden vilket ekonomiexperten också hjälper till med.

Ta emot besök

Vänner och anhöriga får besöka dig om du vill. Det går också bra att åka på utflykter med anhöriga eller utföra någon av aktiviteterna vi erbjuder på Hillringsberg tillsammans med dem. Personalen vill veta vem som vill besöka dig i förväg och vi vill gärna prata med den personen när den kommer.

Hur tar du dig till Hillringsberg

Hillringsbergs Rehabcenter för missbruk ligger i Värmland precis intill ett litet samhälle som heter Glava. Närmsta större stad är Arvika som ligger 3,5 mil från Hillringsberg och sedan Karlstad som ligger 7 mil från Hillringsberg. Enklaste sättet att ta sig till oss är att ta tåg till Arvika så hämtar vi dig där. Det tar ungefär 30 minuter med bil från Arvika till Hillringsberg.